sreda, 26. januar 2011

ROLEX MIAMI OCR 2011: 2. dan

Za nami je še drugi dan regat za svetovni pokal v Miamiju. Tudi danes je vse šlo po planu, saj je že zjutraj pihalo lepih 20 vozlov vetra. Po tako močnem vetru kot danes, tukaj še nismo jadrali. Ob 11.00 so fantje štartali s prvo regato, takoj za njimi pa smo bile že me. Čeprav so bili plani za danes, da vse moči usmerimo v točen štart, se nama tudi danes ni izšlo. K sreči naju nato reši boljše jadranje in zadovoljiva hitrost , ko se iz ozadja prebijamo naprej. V prvi regati sva se uspeli prebiti do 11. mesta. Enaka zgodba se je ponovila na štartu druge regate, ko je veter nekoliko upadel. Takoj po štartu sva šli v obrat, vendar sva uspeli pridobiti kar v redu pozicijo glede na floto in čist veter. Nato nisva izkoristili trenutka, ko bi lahko šle v obrat in prvo bojo obračale boljše kot sicer. Vseeno sva v drugem delu regate nekaj mest pridobili. V mezzanave sva se približali skupinici bark pred nama, v krmo pa pridobili še kakšno mesto. Po borbi do zadnjega, sva pred ciljem prehiteli še dve posadki pred nama in zabeležili 13. mesto.
Skupno sva po drugem dnevu na 13. mestu.

torek, 25. januar 2011

ROLEX MIAMI OCR 2011: 1. dan


Pa se je končno začelo zares tudi za nas. Ob 10.00 zjutraj smo se odpravili proti štartu prve regate. Na morju nas je čakalo lepih 15 vozlov vetra iz jugovzhodne smeri. Štart, napovedan za 11.00, je šele v drugo uspel, saj je v prvem večina flote prehitro štartala. Že na začetku sva bile primorane, zaradi nekoliko slabšega štarta, iskati čist veter na desni strani regatnega polja. Kljub slabšemu začetku se nisva dali in se borili dalje. Izkoristile sva manjše obrate vetra in se do prve boje prebili med deseterico. Žal pa vse ni šlo gladko in sva na drugi stranici izgubili nekaj mest. K sreči naju ni pograbila panika in sva z dobrimi odločitvami in borbo uspeli pridobiti izgubljena mesta, oziroma še kakšno več.

V naslednjem štartu nama prav tako ni šlo vse po planu. Nekoliko preveč konzervativno in pasivno sva se postavili stran od gneče na boljši strani štatne linije. Že na štartu sva ostali nekoliko zadaj. Tako sva celo regato iz ozadja lovile vodilne. V drugi orci sva se jim že nevarno približali, vendar med vodilno skupinico 10-15 bark nisva uspeli priti.

Najin izkupiček po prvem dnevu je 11. in 15. mesto. Skupno sva na 15. mestu. REZULTATI
Jutri je prav tako predviden štart za 11.00. Držite pesti :)

ponedeljek, 24. januar 2011

Otvoritev regate Miami Rolex 2011

Po dveh tednih treningov in trening regati prejšnji vikend, je prišla na vrsto tudi regata zaradi katere smo pripotovali v Miami. Danes zjutraj smo se registrirale v regatni pisarni US Sailing Centra ( naj omenim, da so bili prostori zgrajeni na pobudo Ameriških bogatašev, in je center namenjen vsem jadralcem za treninge, moraš pa plačati smo letno pristojbino, katera je minimana) nesle štampljat jadra in bile smo pripravljene za še zadnji trening pred jutrijšnjo regato.

Danes smo bili na morju dobro uro, ravno toliko, da smo preverili ali vsi sistemi na barki delujejo. Malo sva probali hitrost z našima fanta Mitjo in Sebastianom, ter naredile nekaj obratov, kateri so nama prejšnje dni povzročali težave. Menim, da sva zadnje dni izpopolnile in precej izboljšale tehniko obratov v veter, saj so bili prve dni katastrofalni. Po nasvetu Tomaža sem tudi jaz spremenila tehniko držanja krmila, katera je prinesla očitne spremembe. Tako, da je vse pripravljeno za jutrijšnji štart.


Zvečer ob 18.00 je bila uradna otvoritev regate. Prvi štart regate je predviden jutri ob 11.00. Več o regati najdete na :  http://rmocr.ussailing.org/

Ajde akcijaaa:)

ponedeljek, 17. januar 2011

Severno-Ameriško prvenstvo

Regato je organiziral sosednji klub Coconut Grove Sailing Club. Prijavljenih je bilo 34 moških in 19 ženskih posadk. Regato smo izkoristili kot dober trening, saj je bilo prijavljenih večina najboljših svetovnih jadralcev.

 Prvi dan je pihal severni veter, od 15-17 vozlov, bili so zelo lepi pogoji za jadrat. Me smo imele nažalost nekoliko smole in smo prišle samo prvo regato v cilj. Drugo smo štartale dobro, bile malo pred prvo bojo na četrtem mestu, nakar nam je počila dvižnica od floka in smo morale na obalo. Imele sva še celo popoldne delo z menjavo špage, tako da sva ostali dve regati bili brez uvrstitve (dns). Drugi dan je bilo nekoliko manj vetra, toplo in sončno. Ta dan sva jadrale veliko bolje in na barki je vse delovalo. Štarti so bili boljši kot včeraj in v cilj sva prijadrale na 10, 3 in 6 mestu. Videle sva, da se da voziti v ospredju z najboljšimi svetovnimi jadralkami in jih prehiteti. V drugem plovu sva vodile do polovice zadnje krme, nato pa sta naju prehiteli Italjanka in Francozinja. Bile sva kar zadovoljne z današnjim jadranjem, le v prvem plovu nisva zadržale boljše pozicije po prvi orci, izgubile sva pet mest.

Tretji dan je bilo najmanj vetra, le tja do maksimalno 10 vozlov. V prvi regati sva štartale zelo dobro, vozile na čistem vetru, dokler nisva morale obrniti zaradi Britanske posadke, katera nas je od spodaj prisilila v obrat. Nato sva začele zgubljati stik z vodilnimi, obrati so bili nepremišljeni in vedno bolj sva izgubljali mesta. V drugi orci sva naredile še nekaj slabih obratov in napačnih odločitev, ter zgubili še dodatna mesta. Končale sva na 14. mestu po sicer odličnem štartu:( Drugo regato sva spet štartale odlično, nažalost pa nekoliko prezgodaj in bile diskvalificirane (bfd- black flag disqualification). Na prvi boji od orce, sva obračale na tretjem mestu, nakar so s čolna zaklicali najino številko jadra SLO-64 in morale sva zapustiti regatno polje.

V skupnem seštevku sva prvenstvo zaključile na 15. mestu. V naslednjih dneh naju čakajo treningi na morju in priprava za regato svetovnega pokala Miami Rolex OCR, ki bo potekala od 23.-29.1.2011.

Miami

Pa sva tudi medve prišle... Odločile sva se par dni pred odhodom, kjub nasprotovanju JZS in brez odobritve financiranja, katero bi nama pripadalo po pravilniku o financiranju, kjer sodiva v najvišji razred Olimpijski kandidat.

Že od novembra 2010 se je vlekla celotna zgodba o odpravi v Miami. Po tem, ko so nam vodilni na JZS prepovedali poslati barko s kontejnerjem, kateri se je polnil v Kopru, sva mislile, da je to poglavje že zaključeno in bova trenirale doma vso zimo. Odhod in financiranje je bilo odobreno le Vasiliju in Gašperju, ostali naj bi se regate udeležili na lastne stroške.
Nato so se par dni pred novim letom pojavile možnosti, da vseeno odideva in to na lastne stroške. Tako se je tudi zgodilo in 9.1.2011 sva odpotovale skupaj z Izolsko posadko Mikulin-Prinčič in trenerjem Tomažem Čopijem.

Prve dni smo namenili opremi barke, saj smo jo morali najeti, ker nismo poslali svojih jadrnic novembra 2010. To je trajalo cela dva dni, saj smo si hoteli jadrnice čim bolj prilagoditi kot so naše domače. Jadra smo dali v prtljago na letalo in namesto, da bi prišla z nami v Miami, so počakala še 2 dni v Rimu na letališču. Tretji dan smo končno uspeli tudi jadrat, čeprav je še zjutraj kazalo, da jader tudi ta dan ne bo. Po dveh dneh treninga sva kljub sposojeni barki kar hitri. Zasluga za to gre predvsem Tomažu, ki 470tko pozna 'v nulo'.


Nato je sledil še en dan treninga in od 14-16. januarja sva jadrale na Severno-Ameriškem prvenstvu.

torek, 4. januar 2011

Prvo jadranje v 2011

Včeraj, v ponedeljek, sva bile prvič na morju v novem letu. Po krajšem premoru ter zaradi manjše poškodbe  Tejinega kolena, sva ponovno zajadrale po zmerni burji in sončku. Teja skoraj več ne čuti bolečin, vendar vseeno nisva hotele pretiravati, da se ne bi kaj poslabšalo. Občutki na barki pa so bili kljub vsemu zelo dobri in to si želiva tudi v bodoče. Poleg treningov na morju, tudi redno obiskujeva tudi telovadnico in fitnes, saj bodo prve regate kar naenkrat tu.

Gremo, akcijaa  ;)