nedelja, 30. oktober 2011

Prvenstvo Hrvaške končano

Tako kot včeraj nas je tudi v soboto pričakalo sončno in brezveterno jutro. V marini je bilo vse mirno in nobenemu se ni mudilo pripravljati barke. Regatni odbor je ob 11h dvignil "kodeks" in na vrsto je prišlo dolgočasno čakanje na veter. Pozno popoldne so nas vseeno poslali na morje, v upanju, da zapiha maestral. S čolnom smo se odvlekli okoli 5 milj na odprto morje, kjer je nato le zapihalo in okoli 15h smo imeli prvi štart. Ponovno je bilo zelo malo vetra in polje je bilo predolgo. Po 45 minutah jadranja so nam ponovno skrajšali polje in postavili cilj na tretji orci. V cilj sva prišli kot 2.

Drugo regato je zapihalo okoli 12 vozlov maestrala in naredil se je zelo dolg in velik val. Pri vožnji v krmo sva bili zelo hitri in vedno dobivali na razdalji proti ostalim. V orco sva imeli nekaj težav, saj sva imeli nastavitve jamborja za manj vetra. Na štartu je bilo manj in je nato pojačalo, nisva pričakovali takšnega pojačanja. Z drugo regato sva bili zadovoljni, saj sva se borili do zadnjih metrov in uživali v jadranju, čeprav je na koncu v cilju zmanjkalo le nekaj metrov za zmago. Tako sva zapisali še eno 2. mesto.

Nedeljsko jutro je bilo zelo podobno prejšnjima dvema. Prav tako sončno in brez vetra. Tokrat je bil regatni odbor nekoliko bolj odločen in nas poslal na morje že ob 9.30. Na morju smo čakali skoraj tri ure v popolni "bonaci", nakar so dvignili "kodeks nad A" in jadranje je bilo za danes končano.

Regato sva zsključili na drugem mestu. Sedaj ostajamo v Splitu  še do četrka na treningih s Hrvaško in Italijansko posadko. Upamo, da bo vreme bolj ugodno in bomo imeli kaj več vetra kot ga je bilo zadnje dni.

petek, 28. oktober 2011

Prvenstvo Hrvaške - prvi in drugi dan

Na pot v Split smo se odpravili že v sredo zgodaj zjutraj, saj je bil plan jadrati na treningu že v sredo popoldan. Odpotovali smo Teja, Mitja in Tina s prikolico na kateri je bila barka in čoln. Teja je že na poti v Split zbolela in je nato obležala v postelji v apartmaju.
Barko sem z Mitjino pomočjo opremila in pripravila za štart, ter opravila prijavo na regato.

V četrtek nas je pričakalo deževno in vetrovno jutro. Vsi trije smo se odpravili v klub, saj se je Teja boljše počutila. Vendar po tem, ko smo pripravile barko, je bilo jasno, da je Teja prešvoh, da bi tisti dan odšla na morje. Mitja je vložil zahtevo za zamenjavo posadke, da bi lahko odšel na morje kot flokist. Regatni odbor je zahtevo potrdil, s tem, da jadramo kot moška posadka, tudi ko bo Teja ozdravela.
Tako sva prvi dan Tina in Mitja odjadrala dve regati po Jugu moči od 17-20 vozlov in se zelo dobro ujela na barki. Prvo regato sva zmagala, v drugi pa prišla v cilj kot druga in po prvem dnevu bila na vrhu lestvice.

Mitja, nisi še za stran vržt :)

Drugi dan je bilo zjutraj zelo malo vetra in regatni odbor nas je pustil na obali čakati veter. Danes je bilo Tejino počutje že veliko boljše in pozno popoldne sva odšle na morje. Okoli 15.ure smo naredili prvi štart po zelo šibkem maestralu moči le nekaj vozlov. Pogoji na polju so bili kar zahtevni, veliko toka in luknje brez vetra, tako da smo morali iskati še najmanjše refulčke. Po nekoliko neprepričljivem štartu, sva se vsako stranico bolj približevali vodilni posadki. V vožnji v krmo sva bile zelo hitre in po zelo dolgi in naporni regati je nato regatni odbor odločil skrajšati polje na drugi orci zunanjega kroga trapeza in regato sva končali na 2. mestu.

Na lestvici sva še vedno na vodilnem mestu. Jutri imamo štart ponovno ob 11 uri, vendar je napoved tudi za jutri zelo malo vetra.

Lep pozdrav od celotne ekipe!! :)

Več o regati na : http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100002323661081
in http://www.hjs.hr/

Treningi v Weymouthu

V torek 11. oktobra sva naložili barko na prikolico poleg čolna od Jure in Gašperjevega fina. Gašper nama je ponudil mesto na prikolici, saj je bil sam zmenjen za treninge z Angleži in Dancem. Priložnost sva takoj izkoristile in se tudi same odločile odpotovati z njim v Anglijo.

V Anglijo sva prispeli v sredo, kjer naju je pričakalo sončno in toplo vreme, bilo je 13 stopinj za razliko od doma, kjer je bil dež in slabo vreme.
Za vikend 15. in 16. oktobra sva se udeležili angleške regatice, za katero sva morali predhodno zaprostiti za dovoljenje, ker naj bi bila samo za Angleže. Omogočili so nama nastop in izkoristili sva jo za treninge štartov v floti 15 bark. Prvi dan smo izpeljali dve regati po nesabilnem in šibkem vetru. Veter je zelo obračal smer in na polju se nisva najbolje znašli. Drugi dan je bilo nekoliko več vetra do 8 vozlov. Izpeljali smo tri regate, ter en plov zmagale, kar naju je še bolj spodbudilo k nadaljnim treningom.

Naslednje dni sva se pridružili moškim ekipam in njihovim treningom. Barko, sva tako kot Gašper imeli v sosednjem klubu, saj je vstop v Natiolna Sailing Academy strogo nadzorovan in ni možen komur koli. Za treninge sva se morali tudi predhodno dogovoriti, če se jim lahko pridružimo, k čemer naju vedno tudi niso pustili, saj imajo specifične vrste treningov s točno določenim številom jadrnic. Tako, da sva nekatere dni tudi same jadrale. Vse dni je bilo vetra od 7 vozlov, pa vse do 20 in več. Nekaj dni je bilo zelo lepih z veliko vetra in vala, kar je bil tudi glavni namen od prihodu v Weymouth-narediti čim več dni po vetru, saj nas takšni pogoji čakajo na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Perthu v Avstraliji.

Zadnje tri dni  sva se nekoliko več posvetili manevrom in obračanju okoli boj. V zalivu je veliko boj, tako da sva imeli za vsako smer vetra postavljeno eno bojico, katera je predstavljala ali orco ali krmo. Tako sva si določile kratko polje in vozile okoli.

Prve dni je bil z nami v Angliji tudi Gašperjev kondicijski trener Miloš Kalc, s katerim sva tako kot Gašper obiskovali fitnes in hodile tečt.

Domov sva se vrnili v nedeljo 23. oktobra z veliko dobre volje in zadovoljne po opravljenem delu, ter lepimi trenutki s celotno ekipo.

Hvala Gašperju, ki nama je ponudil priložnost in naju vzel sabo, ter Juri za prevoz barke. Z vama sva se imele super in upava, da še kdaj ponovimo kakšne take priprave :)